Teetkö asiat mieluummin nopeasti alta pois vai loppuun asti hiomalla? Painotatko siis työtehtävissä niiden nopeaa suorittamista vai keskitytkö ennemmin työtehtävien tekemiseen mahdollisimman huolellisesti? Entä jos et tiedä, kumpaan kannattaisi panostaa, koska molemmilla on merkitystä? Ota avuksesi tämä päätöksentekoa helpottava työkalu!
Ei ole helppoa päättää, keskittyisikö tehtävässä sen nopeaan tekemiseen vai hiomiseen niin täydelliseksi kuin mahdollista. Usein työn laatu kärsii, mikäli sen suorittaa mahdollisimman nopeasti. Toisaalta taas huolellinen muokkaaminen ja viimeistely vievät paljon aikaa. Tämä seuraavan Untoolsin ajatustyökalun avulla voit harjoitella, miten tehdä ratkaisu, jotta työssä panostaisit oikeisiin asioihin oikealla intensiteetillä:
Nopeus vai huolellisuus -työkalu
Mieti seuraavien tekijöiden tärkeyttä:
- Tehtävän merkityksellisyys (asteikolla 0-10)
- Lopputuloksen virheettömyys (asteikolla 0-10)

Kun olet arvioinut tehtävän ja sen lopputuloksen merkitykset, syntyy kolme erilaista etenemisvaihtoehtoa:
1. Painota nopeutta kun tehtävä ei ole niin merkityksellinen
Mikäli tehtävä tai sen lopputulos ei ole sinulle erityisen merkityksellinen, voit viedä sen läpi mahdollisimman nopeasti.
2. Ole huolellinen, kun tehtävä ja sen lopputulos ovat tärkeitä
Jos tehtävä ja etenkin sen viimeistelty lopputulos on sinulle, asiakkaallesi tai tiimillesi erityisen tärkeä, keskity sen suorittamiseen mahdollisimman huolellisesti. Tällöin tehtävän tekemiseen kannattaa varata aikaa myös “makustelulle”, korjauksille ja editoinnille, koska mahdollisimman täydellinen tulos ei usein valmistu ensiyrittämällä.
3. Keskity molempiin, kun tehtävä on tärkeä mutta lopputuloksessa voi joustaa
Jos tehtävä on tärkeä, mutta lopputuloksen ei tarvitse olla täydellinen, painota molempia ääripäitä oman harkintasi mukaan. Tällöin siis sekä nopeudella että tarkkuudella on merkitystä. Voit esimerkiksi arvioida työtehtävään käytettävän ajan ja lisätä siihen tietyn määrän ekstraa, ja sitten päättää, että tämä aika on se, minkä käytät tehtävän tekemiseen.
Aiotko kokeilla tätä ajatustyökalua? Kerro kokemuksistasi jos kokeilet!
Kaipaatko lisää työkaluja tehokkaampaan ja miellyttävämpään työskentelyyn? Jos työtehtävien priorisoiminen tuntuu vaikealta, lue seuraavaksi blogitekstini Eisenhowerin matriisista. Sen avulla suunnistat työtehtäväviidakosta vaivattomasti vapaa-ajalle!
Mukavaa syksyä toivotellen,
Anne